söndag, september 04, 2005

Helt ljuvliga pizzor

Igår gjorde vi helt ljuvliga pizzor. Trots att vi bytte ut en stor del av mjölet till dinkel fullkorn, så tror jag inte att de var så bra GI-mässigt. Men de var iallafall väldigt goda!

Den här pizzadegen kan det bli riktigt tunna och fina pizzor av. Smula ett paket jäst i en skål. Tillsätt 2 1/2 dl ljummet vatten, salt, 2 msk olja och 3,5 dl mjöl. Blanda väl och tillsätt sedan ytterligare 3,5 dl mjöl i omgångar. Knåda degen i några minuter och låt sedan jäsa i ungefär en timme under bakduk.

Gör en egen tomatsås på en burk krossade tomater, 3 skalade färska tomater (skär kryss i dem och låt ligga i kokade vatten en liten stund - sedan är de enkla att skala), två lagerblad, 1 tesked sambal oelek, 1 tesked honung, en pressad vitlöksklyfta, salt & peppar, en skvätt balsamvinäger och en skvätt vin. Låt allt stå och puttra ca 15-20 minuter så att tomaterna har blivit mosiga och såsen lagom tjock.

Kavla ut pizzadegen tunt och bred tomatsås över. Sedan kommer det roliga och kreativa - att hitta på kombinationer som pålägg. Några som vi gjorde igår (mozzarella och herrgårdsost på alla):

- stekta kantareller, parmaskinka, tunt hyvlad squash, rödlök
- nektarin, getost, ruccola, mozzarella
- parmaskinka, pesto, ruccola, marinerad vitlök
- rökt skinka, färsk pepparrot, hyvlad squash

Grädda i 250 grader 10-15 minuter.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Uh... jag blir hungrig bara jag läser din blogg.

Här kommer enkel norsk mat som du kanske kan komma på något uppiggande till (den bygger på perfekta fräscha råvaror): Färsk lax kokt i mycket salt vatten. Kokt fin potatis. Färsk gurka och persilja lagd i ättika/vatten. Smält smör att hälla över fisk och potatis.

Otroligt enkelt och gott. Men du kommer säkert på en knorr av något slag?

Pia sa...

Det låter jättegott - lite somrigt! Tack för tipset!

crrly sa...

Jadå, jäst i pizzadeg? Kanske vore nåt.

crrly sa...

Äh, menade inte "jadå", menade "jaså", så klart. :p

Pia sa...

Ja, det kan jag verkligen rekommendera. Det går att göra riktigt tunna och fina pizzor!