Igår gjorde vi helt ljuvliga pizzor. Trots att vi bytte ut en stor del av mjölet till dinkel fullkorn, så tror jag inte att de var så bra GI-mässigt. Men de var iallafall väldigt goda!
Den här pizzadegen kan det bli riktigt tunna och fina pizzor av. Smula ett paket jäst i en skål. Tillsätt 2 1/2 dl ljummet vatten, salt, 2 msk olja och 3,5 dl mjöl. Blanda väl och tillsätt sedan ytterligare 3,5 dl mjöl i omgångar. Knåda degen i några minuter och låt sedan jäsa i ungefär en timme under bakduk.
Gör en egen tomatsås på en burk krossade tomater, 3 skalade färska tomater (skär kryss i dem och låt ligga i kokade vatten en liten stund - sedan är de enkla att skala), två lagerblad, 1 tesked sambal oelek, 1 tesked honung, en pressad vitlöksklyfta, salt & peppar, en skvätt balsamvinäger och en skvätt vin. Låt allt stå och puttra ca 15-20 minuter så att tomaterna har blivit mosiga och såsen lagom tjock.
Kavla ut pizzadegen tunt och bred tomatsås över. Sedan kommer det roliga och kreativa - att hitta på kombinationer som pålägg. Några som vi gjorde igår (mozzarella och herrgårdsost på alla):
- stekta kantareller, parmaskinka, tunt hyvlad squash, rödlök
- nektarin, getost, ruccola, mozzarella
- parmaskinka, pesto, ruccola, marinerad vitlök
- rökt skinka, färsk pepparrot, hyvlad squash
Grädda i 250 grader 10-15 minuter.
5 kommentarer:
Uh... jag blir hungrig bara jag läser din blogg.
Här kommer enkel norsk mat som du kanske kan komma på något uppiggande till (den bygger på perfekta fräscha råvaror): Färsk lax kokt i mycket salt vatten. Kokt fin potatis. Färsk gurka och persilja lagd i ättika/vatten. Smält smör att hälla över fisk och potatis.
Otroligt enkelt och gott. Men du kommer säkert på en knorr av något slag?
Det låter jättegott - lite somrigt! Tack för tipset!
Jadå, jäst i pizzadeg? Kanske vore nåt.
Äh, menade inte "jadå", menade "jaså", så klart. :p
Ja, det kan jag verkligen rekommendera. Det går att göra riktigt tunna och fina pizzor!
Skicka en kommentar