lördag, juli 31, 2010

Bröd med rostad havre


Idag har jag gjort bröd med rostad havre, ett recept från Riddarbageriet.

Kör 450 g vatten, 120 g rågsurdeg, 450 g vetemjöl special, 150 g grahamsmjöl, 15 g jäst och 8 g ljus sirap i en degblandare. Först 2 minuter på låg växel och därefter 6 minuter på mellanväxel. Tillsätt 15 g salt och 40 g rostade havregryn (enligt receptet rostade i ugn, men jag föredrar att göra det i en torr stekpanna så att man har bättre kontroll). Kör i degblandaren ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i 2 timmar. Dela sedan degen i två delar. Rundriv dem och låt vila 5 minuter innan du penslar dem med vatten och doppar dem i grahamsmjöl. Lägg bröden på en plåt och skär ett rutmönster. Låt bröden jäsa 1-2 timmar. Värm ugnen till 250 grader, men sänk värmen till 230 grader strax innan du sätter in plåten. Spraya in vatten och grädda i 25-35 minuter.

Inga kommentarer: