torsdag, juli 20, 2006

Grillad scampi och persikor med saffransdressing


Häromdagen åt Magnus och jag grillad scampi och persikor med saffransdressing, ett recept hämtat från senaste ELLE mat & vin. Det var faktiskt en riktig smakupplevelse som kan rekommenderas!

Enligt tidningen är rätten beräknad till fyra personer, men vi tog i lite extra.


Skålla och skala 50 g sötmandel i en torr och het panna. Stek fyra tunt skivade vitlöksklyftor i en dl olivolja. Rosta vitlöken så att den inte blir för mörk och låt den sedan rinna av på hushållspapper. Låt oljan kallna.

Rosta 1/2 g trådsaffran i en panna och låt den sedan dra i 1 1/2 msk vitvinsvinäger 10-15 minuter. Vi hade ingen trådsaffran, så vi lät vanlig mald saffran dra i vinäger. Det gick också bra.

Blanda 1/2 dl av vitlöksoljan med saffransvinägern, 1 msk flytande honung, 2 msk hackad bladpersilja, salt och peppar.

Blanda 400-500 g skalad viltfångad scampi (vi använde vanliga kokta, frysta tigerräkor och det gick också utmärkt) med resten av vitlöksoljan och 1 tsk chiliflakes. Låt marinera 30-60 minuter.

Skär 2 persikor eller nektariner i klyftor.

Grilla scampi och persikor hastigt över glöd på båda sidor (vi använde grillpanna).

Bryt 1 isbergssalladshuvud i bitar och lägg i iskallt vatten, gärna med isbitar så att det blir krispigt. Lägg upp sallad, scampi och persikor på tallrikar. Ringla över saffransdressingen och strö över rostad vitlök samt mandel.

1 kommentar:

Anne sa...

Åh, det låter supergott! :)